Baby- en kindermassage

Aangeraakt worden op een liefdevolle manier is voor iedereen belangrijk. Daarin speelt leeftijd geen rol. Aanraking is een primaire levensbehoefte, we hebben het allemaal nodig. Een liefdevolle aanraking zorgt ervoor dat je je goed voelt. Tevens is het ook goed voor je gezondheid en kan het helend werken.

baby massage

Net als volwassenen is het voor baby's en kinderen ook belangrijk om op een liefdevolle manier aangeraakt te worden en een momentje voor zichzelf te hebben. Ontspanning is belangrijk voor iedereen, zowel jong als oud. Helaas laat het dagelijks leven dit niet altijd toe. Baby's en kinderen staan erg open voor hun omgeving en krijgen door de dag heel veel prikkels binnen. Deze prikkels moeten verwerkt worden en een plekje krijgen. Veel baby's en kinderen hebben hier moeite mee en raken overprikkeld, waardoor ze klachten krijgen. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, huilbuien, driftbuien, buikpijn, hoofdpijn, enz.

Door middel van een massage nodig ik baby's en kinderen uit om met hun aandacht naar hun lichaam te gaan, waardoor het in hun hoofd rustiger wordt, wat ontspannen weer mogelijk maakt. Een massage zorgt ervoor dat baby's en kinderen gaan luisteren naar hun lichaam, ze leren waar hun lichaam begint en eindigt, wat ze fijn vinden en waar ze eventueel pijntjes ervaren. Het geeft ze een warm en veilig gevoel en een gevoel dat ze er mogen zijn; ze zijn goed zoals ze zijn!

Kinderen leren hoe ze zich kunnen ontspannen; dat is wat ik wil bereiken door het geven van een massage. Ik wil ze graag leren hoe ze dat fijne en ontspannen gevoel wat ze ervaren hebben tijdens een massage kunnen oproepen op elk moment van de dag waar ze ook zijn!

Tastzintuig

De huid is ons grootste orgaan. In de huid zitten tastlichaampjes waarmee we voorwerpen kunnen waarnemen. Dit noemen we het tastzintuig. Vooral baby’s en jonge kinderen maken gebruik van dit zintuig. Ze ontdekken alles door middel van aanrakingen. Via de huid komen dus veel prikkels binnen. Door middel van een massage creëer je ontspanning wat weer helpt om deze prikkels te verwerken.

child massage
De effecten van een baby- en kindermassage zijn:
 • Ontspanning
 • Verminderen van stress (De oorzaak van wel 90% van alle ziekten)
 • Stimuleren van de bloedsomloop
 • Het stimuleren van het immuunsysteem
 • Beter/rustiger slapen
 • Verbetering van het concentratievermogen
 • Verbetering van het hormonale systeem
 • Aanmaken van het hormoon oxytocine (knuffelhormoon)
 • Het verwerken van prikkels, indrukken en emoties
 • Accepteren van je eigen lichaam (zelfrespect)
 • Maakt baby's en kinderen minder kwetsbaar, geeft zelfvertrouwen
 • Meer zelfrespect en zelfwaardering
 • Beter om kunnen gaan met spanning in het dagelijks leven
 • Lichaam en geest weer in balans
0 t/m 6 jaar

Bij deze leeftijd maak ik gebruik van de Shantala babymassage in combinatie met de Chinese kinder Tui-Na. De Shantala babymassage is afkomstig uit India en is een ontspanningsmassage. De Chinese kinder Tui-Na is meer gericht op de meridianen en acupunctuur (Geen naalden!) met als doel het versterken van het lichaam en de vitale organen in balans te brengen, zodat het kind een natuurlijke weerstand kan opbouwen en een goede stimulering van de hersenen krijgt.

Deze massage duurt ongeveer 10 tot 20 minuten.

7 t/m 12 jaar

Bij deze leeftijd maak ik gebruik van de klassieke kindermassage in combinatie met de Chinese kinder Tui-Na. De klassieke kindermassage is een ontspanningsmassage waarbij het masseren van de rug, gezicht, buik en voeten centraal staat. De Chinese kinder Tui-Na is meer gericht op de meridianen en acupunctuur (Geen naalden!) met als doel het versterken van het lichaam en de vitale organen in balans te brengen, zodat het kind een natuurlijke weerstand kan opbouwen en een goede stimulering van de hersenen krijgt.

De massage duurt ongeveer 20 tot 30 minuten, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Afhankelijk van de wensen en klachten kunnen er meerdere lichaamsdelen gemasseerd worden, zoals rug, schouders, nek, armen, benen, gezicht en buik.

13+ jaar

Vanaf 13 jaar is een intuïtieve ontspanningsmassage mogelijk.

Voor de eerste massage vindt er een kort intake gesprek plaats om elkaar te leren kennen, eventuele klachten/problemen bespreekbaar te maken en om de wensen van het kind te bespreken.

Bij jonge kinderen gebruik ik vaak voorwerpen tijdens de massage. Denk hierbij aan edelstenen, rollers, balletjes, lepels enz. Ook kunnen er massagespelletjes gedaan worden. Na afloop mag het kind nog gebruik maken van een voetenbadje. Even nagenieten!

Deze massages kunnen zowel met olie als zonder olie gegevens worden. Het kind mag dus zelf kiezen of hij/zij de kleren uitdoet of niet. De onderbroek blijft altijd aan! En het kind zal toegedekt worden met handdoeken. Als het kind er voor kiest om de kleren aan te houden, raad ik aan om makkelijke zittende kleding aan te trekken.