Kindermassage

Kinderen leren hoe ze zich kunnen ontspannen; dat is wat ik wil bereiken door het geven van een kindermassage. Ik wil ze graag leren hoe ze dat fijne en ontspannen gevoel wat ze ervaren hebben tijdens een massage kunnen oproepen op elk moment van de dag waar ze ook zijn!

Net als volwassenen is het voor kinderen ook belangrijk om op een liefdevolle manier aangeraakt te worden en om een momentje voor zichzelf te hebben. Ontspanning is belangrijk voor iedereen, zowel jong als oud. Helaas laat het dagelijks leven dit niet altijd toe. Kinderen staan erg open voor hun omgeving en krijgen door de dag heel veel prikkels binnen. Deze prikkels moeten verwerkt worden en een plekje krijgen. Veel kinderen hebben hier moeite mee en raken overprikkeld, waardoor ontspannen erg moeilijk wordt.

Door middel van een kindermassage nodig ik kinderen uit om met hun aandacht naar hun lichaam te gaan, waardoor het in hun hoofd rustiger wordt, wat ontspannen weer mogelijk maakt. Een massage zorgt ervoor dat kinderen gaan luisteren naar hun lichaam, ze leren waar hun lichaam begint en eindigt, wat ze fijn vinden en waar ze eventueel pijntjes ervaren. Het geeft ze een warm en veilig gevoel en een gevoel dat ze er mogen zijn; ze zijn goed zoals ze zijn!

Voor wie?

Kindermassage is geschikt voor alle kinderen tussen de 4 en 18 jaar.

De effecten van een kindermassage zijn:

Hoe ziet een massage eruit

Voor de eerste massage vindt er een kort intake gesprek plaats om elkaar te leren kennen, eventuele klachten/problemen bespreekbaar te maken en om de wensen van het kind te bespreken.

De behandeling duurt 45 minuten en bestaat uit verschillende onderdelen. Het masseren van het hoofd, buik en voeten staat bij mij centraal. Daarnaast kan ook de rug gemasseerd worden. Dit wordt vaak gedaan door middel van massagespelletjes of door met voorwerpen (zoals edelstenen, veertjes, lepels) te masseren. Het kind mag het ondergoed aanhouden tijdens de massage, maar als het liever alle kleren aanhoud mag dat ook. Wel adviseer ik om dan gemakkelijk zittende kleding aan te trekken.

Naast masseren maak ik ook gebruik van kinderyoga oefeningen, meditatie oefeningen, klankschalen, massagekaarten of andere spelletjes die er voor zorgen dat ontspanning mogelijk wordt. De ouder mag hierbij meedoen, zodat hij of zij deze oefeningen thuis ook met het kind kan doen.

Als afsluiter mag het kind nog even nagenieten in een voetenbadje.

Kindermassage

Hoofdmassage:

Kinderen krijgen door de dag heen veel indrukken binnen. Het is soms moeilijk om al deze indrukken te verwerken. Omdat het hoofd het centrum is van het hele zenuwstelsel, worden deze indrukken daar opgeslagen. Een hoofdmassage kan het hele zenuwstelsel tot rust brengen waardoor kinderen los kunnen komen van het denken en kunnen ontspannen.

De hoofdmassage is gebaseerd op rust en afstemming, subtiel, met weinig druk en kracht. De hoofdmassage geeft rust en energie aan het hele lichaam.

Buikmassage:

In je buik verteer je voeding, maar verwerk je ook je emoties en indrukken. Bij een teveel aan indrukken/spanning in de buik kun je fysieke klachten ervaren. Spanning in de spijsverteringsorganen werkt direct door naar de daarom heen liggende spieren en organen.

Het doel van deze buikmassage is ontspanning te brengen in de buik. Dit geeft een verdieping van de ademhaling en een verbetering van de spijsvertering. Er zullen hierdoor minder afvalstoffen vrijkomen en de afvoer van deze afvalstoffen zal verbeteren. Je zult je fysiek, mentaal en emotioneel beter in balans voelen.

Voetmassage:

Voetreflextherapie is een oude geneeswijze die afkomstig is uit China en India. De voet weerspiegelt de conditie van het lichaam en ook van de emotionele gesteldheid. In de voeten zitten reflexpunten die verbonden zijn met het zenuwstelsel, alle organen, gewrichten en spieren. Door zorgvuldig gedoseerde druk uit te oefenen, wordt het lichaam uitgenodigd zichzelf te genezen. Emoties kunnen worden verwerkt en geestelijke spanningen worden losgelaten.

De voeten verbinden je met de aarde. Met je voeten tast je de omgeving af. Je zoekt evenwicht en wordt zo gedwongen stevig te staan. Zodra je psychisch of emotioneel te zwaar belast bent, zal ook je lichaam heel makkelijk uit balans te brengen zijn. Voeten kun je beschouwen als fundament: ze gronden je letterlijk en figuurlijk.
Door middel van voetreflex massage wordt je uitgenodigd om je weer met de aarde te verbinden en ben je weer in staat om de emotie te laten stromen en los te laten.

Voetenbad:

Een voetenbad is ook een mooie manier om even los te komen van alle indrukken van de dag. Er zal minder onrust in het lichaam ontstaan, doordat het kind via een voetenbad wordt uitgenodigd om zijn emoties los te laten. Ook de emoties en afvalstoffen die tijdens de massage los zijn gekomen kunnen via de voeten losgelaten worden in het water.