Babymassage

Ben jij pas vader of moeder geworden en moet je nog erg wennen aan deze nieuwe rol? Slaapt of drinkt de kleine niet goed? Heeft hij of zij last van darmkrampjes? Huilt hij of zij veel en weet je even niet meer wat je moet doen? Of wil je graag iets leuks met je baby doen naast luiers verschonen en voeding geven? Dan is een cursus babymassage iets voor jou! Tijdens deze cursus leer jij hoe je je baby van top tot teen kunt masseren. Tijdens het masseren leer je je baby beter kennen, waardoor je sneller kunt inspelen op zijn of haar behoeften. Daarnaast kun je door regelmatig je baby te masseren lichamelijke ongemakken van hem of haar verlichten.
Babymassage

Wat is Shantala babymassage

De Shantala massage is een uit India afkomstige ontspanningsmassage voor baby's. Het is daar een goed bewaarde gewoonte die van moeder op dochter wordt doorgegeven.

De massage is in Europa geïntroduceerd door de Franse arts F. Leboyer. Hij ontmoette Shantala tijdens het masseren van haar baby. Onder de indruk hiervan besloot hij de babymassage onder haar naam in Europa te introduceren.

Shantala babymassage is een eenvoudig uit te voeren ritmische massage. Iedere ouder kan deze massagevorm leren toepassen op zijn of haar baby. Het is het meest geschikt voor baby’s vanaf 6 weken tot 10 maanden.

Waarom babymassage

Voor de geboorte wordt je kindje negen maanden in de veilige warmte van je buik gewiegd en gevoed. Alle behoeften worden vervuld en je kindje raakt gewend aan een gevoel van voortdurende omarming en koestering. Bij de bevalling verlaat je kindje deze veilige omgeving; de behoefte aan contact en geborgenheid blijft echter. Omdat je baby nog niet met woorden kan communiceren is lichaamstaal heel belangrijk. Door middel van aanraking en massage maak je contact via de huid. Het lichamelijk contact geeft je baby, net als in de baarmoeder, een gevoel van veiligheid, geborgenheid, vertrouwen en zelfstandigheid.

De tastzin van de baby ligt in zijn huid, dit is het grootste en meest gevoelige orgaan. Via dit zintuig krijgt de baby heel veel prikkels binnen die hij allemaal moet verwerken. Lichamelijk contact is daarom heel belangrijk voor de emotionele, lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van de baby.

Babymassage is in de eerste plaats heel leuk om te doen. Het is heerlijk ontspannend voor ouder en kind. Door regelmatig je baby te masseren, leer je je baby beter kennen, waardoor je beter zal kunnen inspelen op zijn behoeftes. Dit versterkt de band met je baby en de ouder/verzorg(st)er krijgt meer zelfvertrouwen. Tevens werkt deze massage als rustgevend en kalmerend zowel voor de baby als de ouder/verzorg(st)er.

Babymassage

Effecten van de massage zijn:

 • Betere doorbloeding en ontslakking van weefsel
 • Rustigere Ademhaling
 • Darmkrampjes kunnen minder worden door een betere spijsvertering
 • Slaapgedrag kan veranderen
 • Weerstand tegen ziektes wordt verhoogd
 • Verbetering van het hormonale systeem

Voor wie

De cursus is geschikt voor bijna alle baby’s vanaf 6 weken tot 10 maanden. Babymassage is vooral goed voor baby’s die veel huilen, slaapproblemen hebben, last hebben van darmkrampjes, onrustig zijn, zich overstrekken, te vroeg geboren baby’s en baby’s die geboren zijn via een keizersnede.
Maar ook gezonde en tevreden baby’s hebben baat bij een massage!

Voor baby’s en ouders die een moeilijke start hebben gehad, is de babymassage een mooie manier om het hechtingsproces te ondersteunen. Meestal doet de moeder een cursus babymassage met de baby, maar ook vaders zijn hele goede masseurs en kunnen door babymassage een speciale band opbouwen met hun baby.

Babymassage kan door iedereen gemakkelijk geleerd worden, je hebt er geen speciale voorkennis voor nodig.

Inhoud cursus

Tijdens de cursus leer je stapsgewijs de gehele babymassage. In elke les worden nieuwe handelingen geleerd en de reeds geleerde handelingen herhaald. Ook wordt er informatie verstrekt over verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld: Oliën, lichaamstaal van baby’s en basisbevestigend dragen. U krijgt een cursusboekje waarin u deze informatie kunt terugvinden en later nog eens rustig kunt doorlezen.

De cursus bestaat uit 3 lessen van ongeveer 1 tot 1,5 uur. De lessen vinden plaats bij mij in de praktijk.
We spreken een tijd af die het beste uitkomt in het ritme van de baby. De cursus is inclusief massageolie en syllabus.

Benodigdheden voor de cursus:

 • Een omslagdoek
 • Een grote handdoek
 • Klein doekje voor eventuele "plasongelukjes"
 • Verschoningsspullen
 • Voeding van de baby of eventueel een flesje water
Babymassage

Ik adviseer om makkelijke kleding te dragen.
Tijdens het masseren zitten we op de grond in een ruimte die verwarmt is tot 24 graden.